Länsi-Uudenmaan talousarvioneuvotteluissa viitattiin laille kintaalla
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto päättää tiistaina 12.12 kokouksessaan talousarvion hyväksymisestä. Kokoomus on pääsääntöisesti tyytyväinen saavutettuun talousarvioneuvottelujen ratkaisuun. Neuvottelutulos sisältää kaikki Kokoomus-ryhmän esitykset ja muut ryhmälle tärkeät asiat. On kuitenkin huolestuttavaa, että neuvotteluratkaisussa ei ole otettu riittävästi huomioon hyvinvointialuelaissa (611/2021; alijäämän kattamisvelvollisuus) määriteltyjä talousraameja. Näin alueen ensi vuoden tulos tulee olemaan neljä miljoonaa euroa alijäämäinen. Tämä olisi reilua ja rehellistä sanoa ääneen. Sen sijaan tiedotuksessa todetaan ympäripyöreästi "lisäysten vaikutus alkuperäiseen talousarvioesityksen mukaisen tulokseen on 4,0 miljoonaa euroa". Tämä kertoo tavalliselle ihmiselle kovin vähän jos mitään todellisesta tilanteesta.
Meille oli tärkeää rakentaa talousarvio niin, että pystymme noudattamaan hyvinvointialuelain määrittämää talousraamia ja toisaalta kohdentamaan tarvittavat sopeutukset siten, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa alueemme asukkaille. Vain näin voidaan varmistaa laadukkaiden palvelujen järjestäminen tulevaisuudessakin. Laki edellyttää, että hyvinvointialueen talous on saatava tasapainoon taloussuunnitelmakaudella, vuoteen 2026 mennessä. Siksi esitimme, että neuvotteluratkaisuun jäänyt alijäämä (-4 meur) katettaisiin myöhemmin erikseen sovittavalla tavalla, jotta talouden tasapaino pystyttäisiin säilyttämään ja palvelut turvaamaan. Joku vääräleuka voi tietysti naljailla, ettei 4 miljoonan tappiolla ole mitään väliä. Rahana se on vähäinen suhteutettuna hyvinvointialueen noin 1,7 miljardin toimintakatteeseen. Periaatteena se sen sijaan on isompi.
Pidän edesvastuuttomana esittää hyvinvointialueelle jo toisen kerran negatiivista tulosta. Ja sitten odottaa hattu kourassa, että valtiolta saataisiin lisärahoitusta. Orpon hallitus on todellakin saanut Marinin hallituksen sotkut siivottavakseen. Julkista taloutta rasittavat pian jo yli kolmen miljardin lainakorot, kun ne vielä hetki sitten olivat 0,5 miljardia. Jaossa tulee olemaan vain niukkuutta.
Erikoisinta on, että miinusmerkkiseen neuvotteluratkaisuun nyt sitoutuneilla ryhmillä ei tuntunut olevan pienintäkään kiinnostusta noudattaa hyvinvointialuelakia. Ei hyvinvointialuelain viime hallituskaudella eduskunnassa läpivieneellä SDP:llä eikä sen paremmin tiukkaan talouskuriin hallituspuolueena (!) sitoutuneella RKP:lla. Tämä herättää perusteltuja kysymyksiä siitä, miten vakavasti - tai edesvastuuttomasti - hyvinvointialueen asioita hoidetaan ja millaisia vaikutuksia tällaisilla ratkaisuilla voi olla alueemme tulevaisuudelle. Ilmeisesti näissä ryhmissä odotetaan innolla valtiovarainministeriön arviointimenettelyn käynnistymistä.
Kokoomus on päähallituspuolueena erittäin sitoutunut - kaikilla päätöksenteon tasoilla - vastuulliseen taloudenhoitoon ja laadukkaiden palveluiden turvaamiseen. Toivon, että voimme yhdessä löytää kestävän ratkaisun alueemme talouden haasteisiin ja varmistaa, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue voi jatkossakin tarjota asukkailleen parhaita mahdollisia sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluja. Nyt tehty talousarvioratkaisu ei ole sen paremmin vastuullinen kuin kestäväkään.