Lapsissa on tulevaisuus
Aloitin ekaluokan vuonna 1991 Nummelan ala-asteella. Muistan
sen edelleen hyvin. Muistan myös ala-asteen aikaiset puolitetut pyyhekumit ja
opettajien lomautukset. Sisäministeri Ohisalo hetki sitten epäonnisesti
twiittasi omasta lama-ajan lapsuudestaan seuraavasti:
Twiitti nostatti ansaitusti vasta väitteiden ryöpyn. Erityisesti
kritiikki kohdistui "valitsi" sanan käyttöön. Suomella, kun ei ollut
vaihtoehtoja. Lainaa ei saanut. 1990-luvun alun vuodet niittivät yrityksiä kuin
heinää. Työttömyys ja korot oli huipussaan. Jokainen laman elänyt muistaa sen
elävästi, mutta erityisesti se koetteli yrityksensä tai työpaikkansa
menettäneitä.
Laman vaikutukset näkyvät edelleen; ne periytyvät sukupolvelta toiselle. Sen lisäksi nyt meidän laman ajan lasten lapset käyvät läpi korona-ajan lapsuutta. Koulusulkuja ja eristäytymistä.
Viime vuosina, jo ennen koronakriisiä, lehdissä on kirjoitettu suomalaisten mielenterveysongelmien kasvusta. Iltapäivälehdet ovat täyttyneet nuorten väkivalta uutisista. Erityisen pahasti on ruuhkautunut nuorisopsykiatrinen hoito. Koronapandemian vaikutukset tulevat entisestään lisäämään ihmisten, erityisesti nuorten ahdistusta. Mielenterveyspalveluille entistä suurempi tarve. Pula ammattilaisista on kuntatasollakin suuri, esimerkiksi meillä Veikkolassa kummassakaan koulussa ei ole tällä hetkellä koulupsykologia.
Koronapandemia myös entisestään haastaa kuntien taloutta. Paine leikata palveluista suuri. Juuri nyt on erityisen tärkeää tiedostaa kunnassa tehtävien päätösten vaikutukset lapsiin ja nuoriin. Kunnan yksi tärkeimmistä tehtävistä on pitää huolta lapsista ja nuorista! Ollaan yhdessä lasten ja nuorten puolella!